Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Γνωστοποίηση οικογενειακών γεγονότων για την στήλη "Κοινωνικά"

Παράκληση προς τους αναγνώστες του "Εν Βέλῳ", να γνωστοποιούν στο Σύλλογο κοινωνικά γεγονότα των οικογενειών τους προς δημοσίευση.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Η ίδρυση και τα ιδρυτικά μέλη

Ενότητα: Ιστορία και Δράση του Συλλόγου (αρ.φύλλου 3 - χειμώνας 2015)
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μασούρη - Κατερίνα Αθανασούλη - Ροδούλα Βασιλοπούλου - Μαρίνα Σκαρπέτη

*Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 ως "Σύλλογος Αποκαταστάσεως Ζημιών Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Βέλου".
Το 2012 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης άλλαξε την επωνυμία του σε "Σύλλογος Βελιωτών - Η Αγία Μαρίνα".

Ίδρυση του Συλλόγου
Ο καταστρεπτικός σεισμός της 22-2-1981 καθιστά τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας ΒΕΛΟΥ ακατάλληλο για τελετές, λειτουργίες κλπ.
Δημιουργούνται πολλά και επικίνδυνα ρήγματα, κυρίως στον τρούλο, στη βάση του θόλου, τους τρουλίσκους, στα σταυροθόλια τόξα κ.λπ.
Οι σπάνιες και αξιόλογες τοιχογραφίες του Παντοκράτορα, των τεσσάρων Ευαγγελιστών, των δώδεκα Αποστόλων του Χρύσανθου Κανελλόπουλου είναι κατεστραμμένες ή ημικατεστραμμένες.
Ο μεγάλος πολυέλαιος λόγω του βάρους του κατεβάζεται. Ο Ναός κρίνεται επικίνδυνος και ακατάλληλος για χρήση. Οι λειτουργίες γίνονται στο μικρό ναό του Αγίου Νεκταρίου και οι εκδηλώσεις, παρελάσεις κ.λπ. στην οδό Μακρυγιάννη, λόγω επικινδυνότητας των κτιρίων της οδού Αγίας Μαρίνας.
Η ανάγκη λειτουργίας του ναού της Αγίας Μαρίνας, πρώτον και το χρέος στη μνήμη των προγόνων τους δεύτερον που έκτισαν με πολλούς κόπους και θυσίες (έβαλαν ακόμη και υποθήκη τις περιουσίες τους για την αποπεράτωση αυτού του Ναού), ωθεί τους κατοίκους της κωμοπόλεως σε από κοινού αποφάσεις και ενέργειες.
Αποφασίζεται δημιουργία Συλλόγου για την στερέωση και αποκατάσταση του υπέρλαμπρου αυτού ναού. Με την πρωτοβουλία και τις ενέργειες του αιδεσιμοτάτου Αναστασίου Αδάμ, ιερέα του ναού, γράφονται τα πρώτα μέλη του Συλλόγου, και την 13-4-1981 έρχονται σε συνεδρίαση με την επωνυμία “Σωματείο Συντήρησης Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας Βέλου”. Εκλέγεται προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, μέχρι συγκλήσεως της Γενικής Συνέλευσης.

Μετά από διαλογική συζήτηση ορίζεται:
1. Πρόεδρος Αγγελόπουλος Άγγελος
2. Αντιπρόεδρος Διαμαντόπουλος Παναγιώτης
3. Γραμματέας Μουντζουρίδης Αντώνιος
4. Ταμίας Λιβάνης Παναγιώτης
5. Μέλη Αγγελόπουλος Παναγιώτης

27-3-1981: Συντάσσεται το Καταστατικό του Συλλόγου και υπογράφεται από τους 30 ιδρυτές.

Ιστορική αναδρομή του Συλλόγου Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα"

Ενότητα: Ιστορία και Δράση του Συλλόγου (αρ.φύλλου 1 - καλοκαίρι 2015)
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μασούρη - Κατερίνα Αθανασούλη - Ροδούλα Βασιλοπούλου

*Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 ως "Σύλλογος Αποκαταστάσεως Ζημιών Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Βέλου".
Το 2012 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης άλλαξε την επωνυμία του σε "Σύλλογος Βελιωτών - Η Αγία Μαρίνα".

Γράφει η ΜΑΣΟΥΡΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Ο σεισμός της 24ης Φεβρουαρίου 1981 έπληξε πολλές περιοχές, κυρίως την Κορινθία. Δημιούργησε ζημιές και καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και εκκλησίες, καθιστώντας τα ακατάλληλα. Μία από αυτές τις εκκλησίες είναι και ο ναός της Αγίας Μαρίνας. Ο μητροπολιτικός ναός της κωμοπόλεως Βέλου είναι ένα ιστορικό χριστιανικό μνημείο σπάνιας βυζαντινής τέχνης.
Κινδυνεύοντας αυτό το μνημείο να καταστραφεί, οι κάτοικοι της κωμοπόλεως Βέλου, με πρωτεργάτη τον αιδεσιμότατο Αδάμ Αναστάσιο, αποφασίζουν την αποκατάσταση και συντήρησή του. Επειδή για το σκοπό αυτό απαιτούνται μεγάλα χρηματικά ποσά, απευθύνονται στην αγάπη όλων, ζητώντας “τον οβολό της χήρας”, ευχόμενοι η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ να είναι προστάτης τους, και υπερήφανοι διότι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του σπάνιου αυτού μνημείου.

Ιστορικό
Ο ναός της Αγίας Μαρίνας Βέλου χτίστηκε γύρω στα 1880 από τον περίφημο Γερμανό αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ. Είναι ο πρώτος ναός που έχτισε στην Ελλάδα. Το σχήμα του ρυθμού του θυμίζει την Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Ο σταυρεπίστεγος μετά τρούλου ναός είναι η λιγότερο από “δυτικά” στοιχεία αρχιτεκτονικής επηρεασμένη εκκλησία. Η αρμονική σχέση των διαφόρων στοιχείων του επιτρέπει τη δημιουργία του υψηλότερου και λεπτότερου τρούλου της εκκλησιαστικής μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Το περίθυρο προεξέχει της επιφάνειας της πρόσοψης και η θύρα είναι τοποθετημένη στο βάθος. 
Ο τρούλος με τον όγκο και το σχήμα του ακολουθεί τη βυζαντινή, πεπλατυσμένη μορφή, έχοντας το κτίσμα στοιχεία αναγέννησης. Το σταυροειδές σχήμα υποτάσσει το ύψος του τυμπάνου και του τρούλου, που στηρίζεται στα πολλά απλά τοξωτά παράθυρα.

Η φαντασία του αρχιτέκτονα αναδεικνύει την πνευματική και ψυχική του έκφραση, πιστεύοντας ότι: Η εκκλησία δεν είναι μόνο τόπος λατρείας του Θεού, ο ναός όπου ευλογήθηκαν τα όπλα και οι αγωνιστές της ανεξαρτησίας του έθνους, αλλά είναι ο ναός της νέας τέχνης, που πρωτοεμφανίζεται και δημιουργείται στον τόπο μας. 
Τα έργα του Τσίλλερ τον κατατάσσουν σε μια μεγαλοφυή προσωπικότητα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Η Αγία Μαρίνα στην αρχική της μορφή, με το παλιό καμπαναριό (προ 1928)
Αρχείο: Μαρίας Αθανασούλη

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Απόσπασμα μελέτης για την δημιουργία Στέγης του Συλλόγου Βελιωτών


Επαναδημοσιεύουμε, με έγχρωμες εικόνες, περίληψη της μελέτης του κ. Ροβήλου Αθανάσιου, δίχως την παράθεση τεχνικών και οικονομικών στοιχείων.
("Εν Βέλω - τεύχος 1)

Διοικήσεις Συλλόγου (από ιδρύσεως)

Από Ιδρύσεως του Συλλόγου (1981) στο "τιμόνι" κάθισαν πολλοί συντοπίτες μας, με μόνο σκοπό την ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και τους ανθρώπους του.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα ονόματα αυτών.