Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Η σημασία της πίστης

Ομιλία του συγχωριανού μας κ. Σπυρίδωνα Μαρίνη.

"Μέσα στην Εκκλησία, μέσα στη ζωή της πίστης, κάθε σημαντικό και καθοριστικό γεγονός για την ζωή μας, όπως είναι ο πόλεμος, η αρρώστια ή ο θάνατος, αντιμετωπίζεται διαφορετικά από την λογική του κόσμου που δεν ζει εκκλησιαστικά. Ο άνθρωπος της Εκκλησίας έχει μια ματιά διαφορετική: έχει την ματιά της πίστης. Αυτό μας είπε σήμερα ο Απόστολος Παύλος, αυτό μας παρουσίασαν οι ευαγγελικές διηγήσεις της αιμορροούσα και του αρχισυνάγωγου Ιαείρου. Η διαφορετική αυτή ματιά των ευαγγελικών περικοπών, κατά έναν θαυμαστό τρόπο, συνδέονται και αντανακλώνται μέσα σ’ ένα ιστορικό γεγονός από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, αφού σήμερα τιμούμε με το μνημόσυνο αυτό τους πεσόντες αδελφούς μας.

Έρχαρτ Κέστνερ
Το 1952 ένας Γερμανός, ο Έρχαρτ Κέστνερ, θέλησε να επισκεφθεί το νησί της Κρήτης. Η γερμανική πρεσβεία πίστευε ότι ήταν πολύ νωρίς με τις νωπές μνήμες από τα ολοκαυτώματα στα χωριά της Κρήτης και τις ανοιχτές πληγές από τη γερμανική κατοχή. Όμως, ο Γερμανός πήγε και επισκέφθηκε και το γερμανικό νεκροταφείο, εκεί που είχαν ταφεί Γερμανοί στρατιώτες που είχαν χάσει τη ζωή τους στη περίοδο της κατοχής. Και εκεί με έκπληξη είδε μια ζωντανή ψυχή, μια μαυροφορεμένη γυναίκα να ανάβει κεριά στους τάφους των Γερμανών νεκρών του πολέμου και να πηγαίνει μεθοδικά από μνήμα σε μνήμα. «Την πλησίασα», λέει ο Κέστνερ «και τη ρώτησα»

-          Είστε από εδώ;
-          Μάλιστα.
-          Και τότε γιατί το κάνετε αυτό; Οι άνθρωποι αυτοί σκότωσαν Κρητικούς.

Απαντά η γυναίκα:

-         Παιδί μου, από την προφορά σου φαίνεσαι ξένος και δεν θα γνωρίζεις τι συνέβη εδώ το ’41 με ’44. Ο άντρας μου σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης κι έμεινα με τον μονάκριβο γιο μου. Μου τον πήραν οι Γερμανοί όμηρο στα 1943 και πέθανε σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως, στο Σαξενχάουζεν. Δεν ξέρω που είναι θαμμένο το παιδί μου. Ξέρω όμως, πως όλα τούτα ήταν παιδιά μιας κάποιας μάνας, σαν κι εμένα. Και ανάβω στη μνήμη τους, επειδή οι μάνες τους δεν μπορούν να έρθουν εδώ κάτω. Σίγουρα μια άλλη μάνα ανάβει το καντήλι στη μνήμη του παιδιού μου.

Πως μπορεί, όμως να συνδέεται η γυναίκα της Κρήτης με τα ευαγγελικά πρόσωπα της αιμορροούσας γυναίκας και του αρχισυνάγωγου Ιαείρου; Ας δούμε σύντομα τα δύο αυτά πρόσωπα.

Η αιμορροούσα για το Ιουδαϊκό περιβάλλον είναι μια γυναίκα ακάθαρτη και βδελυρή, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, διότι η ροή του αίματος σημαίνει για κάθε Εβραίο τον φορέα των κακών πνευμάτων. Ο Νόμος των Ιουδαίων απαγόρευε σ’ αυτή την γυναίκα να βγει από το σπίτι της και να έρθει σε επικοινωνία με τους άλλους. Λόγω της πάθησης της επομένως, είναι καταδικασμένη σε μόνιμη απομόνωση, κοινωνική απόρριψη και περιφρόνηση. Κι εκείνη τι κάνει; Τολμά και βγαίνει έξω και πλησιάζει τον Κύριο «τρέμουσα» λέει το Ευαγγέλιο. Πιστεύει τον Χριστό η απλή αυτή γυναίκα. Αγγίζει το ιμάτιο του Χριστού, δηλαδή κοινωνεί τον Χριστό και σώζεται αμέσως «παραχρήμα» από την θανατηφόρα ασθένειά της. Μας βεβαιώνει γι’ αυτό ο Κύριος, ο οποίος την αποκαλεί «θύγατερ» δηλαδή παιδί μου και την καταχωρεί στους υιούς και θυγατέρες της Βασιλείας Του: «η πίστις σου σεσωκέ σε».

Αντίθετα από την άσημη και ανώνυμη αιμορροούσα, ο Ιάειρος είναι σημαντική προσωπικότητα της Ιουδαϊκής κοινωνίας, είναι αρχισυνάγωγος. Μπροστά στο θάνατο της κόρης του ο Ιάειρος ταπεινώνεται και έρχεται ικέτης προς τον Κύριο. Πιστεύει σ’ Εκείνον. Όταν του ανακοινώνεται ο θάνατος του παιδιού του, οπότε δεν έχει νόημα ούτε η πίστη στον Ιησού, ούτε και  η παρουσία του στη ζωή του, εκείνος δεν φεύεγι, αλλά ακούει τν Κύριο να του λέει: «μη φοβού, μόνον πίστευε και σωθήσεται». Ο Ιάειρος συνεχίζει να πιστεύει και η κόρη του τελικά «παραχρήμα» ανασταίνεται.

Η πίστη είναι μια κίνηση απελευθέρωσης. Η αιμορροούσα όπως και ο Ιάειρος σπάνε τα δεσμά των κοινωνικών συνθηκών που τους εγκλωβίζουν και τους δεσμεύουν. Τολμούν ένα βήμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η πίστη στο πρόσωπο του Χριστού ταυτίζεται με την αγάπη προς το πρόσωπό Του και η αγάπη είναι ένα βήμα προς τα έξω, μια πρόκληση ελευθερίας. Δεν είναι τυχαία, επομένως, η σύνδεση με την Εκκλησία των δύο αυτών ιερών κειμένων που είναι μια πρόκληση προς την ελευθερία και την αγάπη. Επιστέγασμα όλων αυτών, είναι το μήνυμα της ανάστασης. Κι εδώ ακριβώς συναντάμε την χαροκαμένη μάνα από την Κρήτη. Η πίστη της κρητικιάς μάνας είναι τόσο έντονη, που βιώνει μέσα της την ενότητα της Εκκλησίας. Αισθάνεται Εκκλησία. Πιστεύει στην ανάσταση των νεκρών και στην αιώνια ζωή, διότι αν δεν πιστεύεις στην Ανάσταση των νεκρών, αν δεν πιστεύεις στην αιωνιότητα που χαρίζει ο Χριστός, δεν πας ν’ ανάψεις τα καντήλια στους τάφους, δεν κάνεις μνημόσυνα, δεν προσεύχεσαι υπέρ ζώντων και τεθνεόντων. Το εκκλησιαστικό βίωμα αυτής της μάνας την απελευθερώνει από τις κοινωνικές, εθνικές ή φυλετικές συνθήκες που ζει στην καθημερινότητά της. Ο κόσμος γύρω της απαιτεί από εκείνη να μισεί τους δολοφόνους κατακτητές. Εκείνη όμως μέσα στην αγάπη και στην ενότητα του αναστημένου Χριστού, βλέπει στους τάφους τους, τον τάφο του δικού της παιδιού. Στα πρόσωπα τους, το πρόσωπο του δικού της. Κι αυτό διότι πιστεύει και αγαπά. Αυτά συνιστούν και τους βασικούς άξονες της ορθόδοξης πνευματικότητας. Δεν νοείται πνευματική ζωή χωρίς ελευθερία και αγάπη.
Αυτό μας δείχνει η αιμορροούσα και ο Ιάειρος. Αυτό μας δείχνει με το παράδειγμα της και η μάνα της Κρήτης. Αυτό τελικά δείχνει και η παρουσία όλων μας κάθε πρωί Κυριακής στη Θεία Ευχαριστία. Επομένως, η πρόκληση στην πίστη δεν είναι τίποτε άλλο παρά πρόσκληση προς την ουσιαστική ζωή, πρόσκληση στην αναστημένη ζωή που παρέχει μόνον ο Χριστός. Γι’ αυτό και η κοινωνία μας με τον Χριστό είναι η μόνη εγγύηση της πνευματικής ζωής."

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βέλου,
29 Οκτωβρίου 2017

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Άγιος Νεκτάριος Βέλου (δεκαετία '60)

Αρχείο: Δημήτρη Φαραζή

Κατά την κατασκευή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης στον νεοανεγειρόμενο τότε, Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Βέλου.

Διακρίνονται:
  1. Φαραζής Παναγιώτης
  2. Τσοτσώνης Τιμολέων
  3. Κούτουλας Παναγιώτης

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

’Εν Βέλῳ - Δελτίο Συλλόγου Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα"
(έτος 3 - αρ. φύλλου 9 - καλοκαίρι 2017)

  1. Πρόσωπα: Στάθης Ψάλτης
  2. Ψήγματα Ιστορίας: 
    • Ο Κων/νος Μητσοτάκης στο Βέλο
    • Παλαιά Επαγγέλματα Βέλου
  3. Ιστορία και Δράση του Συλλόγου
    • Έσοδα και Έξοδα Συλλόγου
  4. Βιβλιοπαρουσίαση: Παρουσίαση του βιβλίου Βλάση Τσοτσώνη "Τοιχογραφίες και Ψηφιδωτά" 
  5. Γεύσεις Βέλου: Cookies με τρία υλικά
Η ύλη έκλεισε στις 21/6/2017

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου

Ενότητα: Ιστορία και Δράση του Συλλόγου (αρ.φύλλου 8 - άνοιξη 2017)
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μασούρη - Κατερίνα Αθανασούλη - Ροδούλα Βασιλοπούλου - Μαρίνα Σκαρπέτη

*Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 ως "Σύλλογος Αποκαταστάσεως Ζημιών Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Βέλου".
Το 2012 με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως άλλαξε την επωνυμία του σε "Σύλλογος Βελιωτών - Η Αγία Μαρίνα".

Τον Ιανουάριο 2017 πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα» στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Βέλου.
Ο πρόεδρος κ. Ανδρέας Ροβήλος αναφέρθηκε στην έκδοση του εσωτερικού δελτίου «Εν Βέλω» την ανάδειξη και την στήριξη του θρησκευτικού και αρχιτεκτονικού μνημείου του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας και την καταγραφή της ιστορίας και της πολιτιστικής παράδοσης του Βέλου. Αναφορά έγινε επίσης στις εκδηλώσεις και δράσεις του Συλλόγου.
Ο Σύλλογος έκοψε τη βασιλόπιτα (προσφορά της κ. Ροδούλας
Βασιλοπούλου) και το φλουρί έτυχε στην κ. Αλεξάνδρα Μασούρη – Κέλεγκα. Οι ευχές όλων για μια ειρηνική χρονιά.

ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ: 4.000 ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ
Το ιστολόγιο του συλλόγου (syllogosvelioton.blogspot.gr) έφθασε τις 4.000 επισκέψεις. Επισκέπτες από όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος και από το εξωτερικό (Κύπρος, Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γαλλία, Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Γερμανία). 
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τον κ. Νικόλαο Κούτουλα, υπεύθυνο του Ιστολογίου, δια την προσφορά του.




Τρίτη 16 Μαΐου 2017

’Εν Βέλῳ - Δελτίο Συλλόγου Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα"
(έτος 2 - αρ. φύλλου 8 - άνοιξη 2017)

  1. Πρόσωπα: Πάνος Μπεγλίτης
  2. Ψήγματα Ιστορίας: Παλαιά Επαγγέλματα Βέλου
  3. Πίστη & Λαογραφία:
    • Το Μοιρολόι της Παναγιάς
    • Τα κάλαντα το Λαζάρου στο Βέλο
  4. Ιστορία και Δράση του Συλλόγου
    • Γενική Συνέλευση και κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου
    • Έσοδα και Έξοδα Συλλόγου
  5. Γεύσεις Βέλου: Κουλούρια προζυμένια
Η ύλη έκλεισε στις 20/3/2017

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Στολισμός Επιταφίου Αγίας Μαρίνας Βέλου (δεκαετία '40)

Αρχείο: Κωνσταντίνας Παπακυριάκου 

Διακρίνονται:
  1. Μερώπη Καλογήρου
  2. Βάσω Κόλλια - Βαρδουνιώτη
  3. Μαρίνα Τσάκαλη
  4. Διαμάντω Λουκοπούλου
  5.  
  6.  
  7. Κατίνα Γυμνίδου
  8.  
  9. Λιολιώ Παναγιωτοπούλου
  10. Κωνσταντίνα Παπακυριάκου
  11. Νίτσα Ράπτη
Όποιος γνωρίζει τα ονόματα και των υπόλοιπων παρευρισκόμενων της φωτογραφίας, παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας για να τα προσθέσουμε.


Τα κάλαντα του Λαζάρου στο Βέλο Κορινθίας

Το Σάββατο του Λαζάρου (το Σάββατο πριν από την Κυριακή των Βαΐων) τα παιδιά γυρίζουν τα σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα του Λαζάρου (Λαζαρικά) σε διάφορες παραλλαγές, που εξιστορούν την «εκ νεκρών έγερση» του Λαζάρου. Τελειώνοντας το τραγούδι τους τα Λαζαράκια, όπως αποκαλούνται οι καλαντιστές της ημέρας, συνεχίζουν με ευχετικούς και επαινετικούς στίχους για το σπίτι και δέχονται ως φιλοδώρημα αυγά που τα τοποθετούν σ’ ένα στολισμένο καλαθάκι (σε κάποιες περιοχές φρούτα ή χρήματα). Τον Λάζαρο τραγουδούν κυρίως κορίτσια σχολικής ηλικίας, τα οποία αποκαλούνται λαζαρίνες, λαζαρίτσες, λαζαρούδισσες κ.α. Γενικότερα, το Σάββατο του Λαζάρου λαμβάνει χαρούμενο χαρακτήρα, καθώς η έγερση του Λαζάρου προαναγγέλλει την Ανάσταση του Χριστού.

Παρακάτω, σας παραθέτουμε τα κάλαντα του Λαζάρου, έτσι όπως τα τραγουδούσε στην παιδική της ηλικία η συγχωριανή μας κ. Αλεξάνδρα Μασούρη - Κελέγκα.

Τα Κάλαντα του Λαζάρου

Ήρθε ο Λάζαρος,
ήρθαν τα βάγια,
ήρθε των Παθών,
η εβδομάδα.
Πες μας Λάζαρε τι είδες,
εις τον Άδη που επήγες.
Είδα φόβους, είδα τρόμους,
είδα βάσανα και πόνους.
Δώστε μου λίγο νεράκι,
να ξεπλύνω το φαρμάκι,
το φαρμάκι των χειλέων
και μη με ρωτάτε πλέον.
Του χρόνου πάλι να 'ρθούμε,
με υγεία να σας βρούμε,
στον οίκο σας χαρούμενοι,
τον Λάζαρο να πούμε.
Σε τούτο το αρχοντόσπιτο,
πέτρα να μην ραΐσει
και ο νοικοκύρης του σπιτιού,
Χρόνια Πολλά να ζήσει.

πηγές:
  1. Κείμενο: Σαν Σήμερα.gr
  2. Κάλαντα: από το αρχείο της κας Αλεξάνδρας Μασούρη - Κέλεγκα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Μια φωτογραφία, μια ιστορία...

Αρχείο: Μαρίας Ιωαν. Τσικουδή (1973)

Ο φοίνικας στην πλατεία Ελευθερίας Βέλου στολισμένος, στις εορτές Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς

Επιτροπές Συλλόγου - Έσοδα και Έξοδα Συλλόγου (Φθινόπωρο 2016)

Ενότητα: Ιστορία και Δράση του Συλλόγου
Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μασούρη - Κατερίνα Αθανασούλη - Ροδούλα Βασιλοπούλου - Μαρίνα Σκαρπέτη

*Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 ως "Σύλλογος Αποκαταστάσεως Ζημιών Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Βέλου".
Το 2012 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης άλλαξε την επωνυμία του σε "Σύλλογος Βελιωτών - Η Αγία Μαρίνα".


ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Επιτροπή Πολιτισμού
Επιτροπή Αλληλεγγύης
Επιτροπή Τοπικής Ιστορίας
Νικολοπούλου Βασιλική
Βασιλοπούλου Ροδούλα
Ροβήλος Ανδρέας
Αθανασούλη Αικατερίνη
Σκαρπέτη Μαρίνα
Χρυσικόπουλος Ιωάννης
Μασούρη Αλεξάνδρα
Καρακατσάνη Δήμητρα
Ράπτης Θεόδωρος

Λιβάνη Μαρίνα
Χρυσικόπουλος Ευάγγελος

ΕΣΟΔΑ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2016
Συνδρομές - Δωρεές προς το Σύλλογο
Καλογεροπούλου Αικατερίνη - 5€
Παπακυριάκου Κωνσταντίνα - 20€
Κέλεγκα Καλλιόπη - 20€
Σκαρπέτη Μαρίνα - 10€
Κανέλου Κωνσταντίνα - 5€
Φαραζή Ελένη - 5€
Παπαγιαννοπούλου Δαμιανή - 5€
Φελέκου Ζωή - 5€
Ανώνυμος - 5€

ΕΞΟΔΑ - ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2016
Δωρεές αγάπης σε συμπολίτες μας (Χριστούγεννα 2016) - 200€
Φιλόπτωχο Ταμείο Ι. Ν. Αγ. Μαρίνης - 50€

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Ζαχαροπλαστείο Καραμαλίκη

Αρχείο: Ανδρέα Καραμαλίκη

Διακρίνονται:
  1. Νουφαρίτσης Γιώργος
  2. Καραμαλίκης Κώστας
  3. Καραμαλίκης Θανάσης
  4. Γιαννόπουλος Βλάσης
  5. Διαμαντόπουλος Σπύρος
  6. Καραμαλίκης Ανδρέας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Πρόσκληση σε Γενική Συνέλευση και Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου

Ο "ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΛΙΩΤΩΝ - Η ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ" προσκαλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση και κοπή Βασιλόπιτας το Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 17:00 στο ΚΑΠΗ Βέλου.
Σε περίπτωση μη υπάρξεως απαρτίας την 7 Ιανουαρίου, η Γενική Συνέλευση θα διεξαχθεί το επόμενο Σάββατο 14 Ιανουαρίου και ώρα 17:00 στο ΚΑΠΗ Βέλου. Συνήθως κατά το πρώτο κάλεσμα δεν υπάρχει απαρτία.
Δια λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας ο Σύλλογος σας προσκαλεί σε ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ και ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ το ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017 και ώρα 17:00 στο ΚΑΠΗ Βέλου ανεξαρτήτως αριθμού παρόντων μελών.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

’Εν Βέλῳ - Δελτίο Συλλόγου Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα"
(έτος 2 - αρ. φύλλου 7 - χειμώνας 2016)

  1. Πρόσωπα: Ο ηθοποιός Τρύφων Παπουτσής
  2. Βιβλιοπαρουσίαση: "Δοκίμια σύγκρισης και αντιπαραβολής μεταξύ Πλάτωνος - Αριστοτέλη κ.ά." του Δημήτριου Σ. Δόσχορη
  3. Ιστορία και Δράση του Συλλόγου
    • Έσοδα και Έξοδα Συλλόγου
  4. Υπό τη σκέπη της Αγίας Μαρίνας: Ιερείς και Ιεροψάλτες 19ου και 20ου αιώνα
  5. Γεύσεις Βέλου: Κουραμπιέδες
Η ύλη έκλεισε στις 21/12/2016