Ο πρωτογενής τομέας έχει συντελέσει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων του Βέλου, αλλά και των λοιπών χωριών της Βόχας.
Και είναι γεγονός ότι η αύξηση του τριτογενούς τομέα τα τελευταία χρόνια
(τουριστική βιομηχανία, λιανεμπόριο κ.α.) έχει συμβάλει στην αναβάθμιση της τοπικής
οικονομίας, όμως η γεωργία και συγκεκριμένα η καλλιέργεια αμπελοειδών,
εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων, ελαιόδεντρων, κηπευτικών και άνθεων, συνεχίζει να αποτελεί
την κυρίαρχη δραστηριότητα.
![]() |
Λιάσιμο Σταφίδας (Αρχείο: Μαρίας Τσικουδή) |
Κείμενο-Επιμέλεια: Νικόλαος Π. Κούτουλας
Η λειτουργία του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου (ΑΧΕΠΑ) Βέλου υπό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» και του Κρατικού Κτήματος Βέλου υπό την τεχνική επίβλεψη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, επιβεβαιώνουν την πρόθεση για ενίσχυση της αγροτικής κοινότητας και της βιωσιμότητας της γεωργίας στην περιοχή.
Φωτογραφίες από την πολύχρονη λειτουργία της Γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑ Βέλου |
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η επαναλειτουργία του Μετεωρολογικού Σταθμού
της ΕΜΥ στο Βέλο Κορινθίας εθεωρείτο από πολλούς, και όχι άδικα, προϋπόθεση για την συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ιδρύθηκε το 1931 στο χώρο του τότε νεοσύστατου Υπουργείου Αεροπορίας. Σύμφωνα με το Π.Δ. 161/1997, κύρια αποστολή της ΕΜΥ είναι η παροχή μετεωρολογικής υποστήριξης επ' ωφελεία της Εθνικής Άμυνας, της Εθνικής Οικονομίας και των γενικότερων δραστηριοτήτων του κοινωνικού συνόλου.
Και όπως αναφέρει στο χαιρετισμό του ο Διοικητής της ΕΜΥ Ταξίαρχος (ΜΤ) Σπυρίδων Μπαρσάκης, «Η ΕΜΥ, βάσει του θεσμικού της πλαισίου, είναι ο επίσημος αρμόδιος φορέας της πολιτείας για τη μετεωρολογική υποστήριξη της χώρας στους τομείς της Εθνικής Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Κοινωνικού Συνόλου από τα καιρικά φαινόμενα.»


Πλέον, στο νέο Μετεωρολογικό Σταθμό, ο οποίος εγκαταστάθηκε πλησίον της παλιάς θέσης, γίνεται χρήση τεχνολογιών αιχμής. Όντας πλήρως αυτοματοποιημένος, θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο τις καιρικές συνθήκες της περιοχής, 24 ώρες το 24ωρο επί 365 ημέρες τον χρόνο. Μάλιστα έχει μελετηθεί και εγκατασταθεί με τρόπο ώστε να λειτουργεί ανεξάρτητα των υφιστάμενων υποδομών και να μην επηρεάζεται όταν αυτές τίθενται εκτός. Όλα τα παραπάνω καιρικά δεδομένα καθώς και η 5νθήμερη μετεωρολογική πρόβλεψη, θα αναρτώνται στον ιστοχώρο της ΕΜΥ και θα είναι προσβάσιμα σε όλους μας (εδώ).
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΕΜΥ έχει θέσει στη
διάθεση του κοινού εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (εδώ),
μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα να ειδοποιηθούμε άμεσα για έκτακτα δελτία
καιρικών φαινομένων και θαλασσών που εκδίδονται για την περιοχή μας, ώστε να λάβουμε
τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της ζωής μας και της περιουσίας μας.
Κλείνοντας, τα μέλη του Συλλόγου Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα», θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον Διευθυντή της ΕΜΥ, κ. Αντώνη Λάλο, και στην προϊσταμένη του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου (ΑΧΕΠΑ) Βέλου, κ. Παναγιώτου Αλεξία, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας παρείχαν μα, πάνω απ' όλα, για την αφοσίωσή τους στην κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων του τόπου μας.