Τετάρτη 29 Μαΐου 2024

Επετειακή εκδήλωση "90 χρόνια Γεωργική Σχολή ΑΧΕΠΑ" - Η Ιστορία της Σχολής και οι σύγχρονες δράσεις της

Σχετικό δημοσίευμα της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας
"ΣΙΚΥΩΝ"
(αρ. φύλλου 177)
Το Σαββατοκύριακο της 11ης και 12ης Μαΐου, γιορτάσαμε ένα σπουδαίο επίτευγμα:

Tην συμπλήρωση 90 χρόνων αδιάλειπτης προσφοράς και ακμάζουσας δραστηριότητας της Γεωργικής Σχολής Βέλου ΑΧΕΠΑ.

Η επετειακή αυτή εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού με το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Βέλου – ΕΛΓΟ Δήμητρα στο ιστορικό κτηριακό συγκρότημα της σχολής, ένα χώρο που με την αρχιτεκτονική του συγκινεί κάθε επισκέπτη.

Η προϊσταμένη του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Βέλου ΑΧΕΠΑ, κ. Παναγιώτου Αλεξία, ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Σχολή στην τοπική κοινωνία. Παρουσίασε τη μακρά ιστορία της που χρονολογείται από το 1933, ξεκινώντας από την ίδρυσή της με δωρεά της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑΝΣ έως και την τρέχουσα λειτουργία της ως Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Βέλου ΑΧΕΠΑ, το οποίο ανήκει πλέον στον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Υπό αυτή τη μορφή προσφέρει  σήμερα εκπαίδευση σε νέους αγρότες, καθώς και ποικίλα προγράμματα κατάρτισης. Παράλληλα, η σχολή διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην έρευνα και την καινοτομία, συνεργαζόμενη με φορείς του δημοσίου, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για την υλοποίηση προγραμμάτων βιώσιμης γεωργίας αλλά και την ανάπτυξη μοντέλων πρόγνωσης σεισμών.

Η σχολή παραμένει ένας πυλώνας εκπαίδευσης και υποστήριξης για τους αγρότες της περιοχής. Και η δέσμευση της Γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑ Βέλου στην προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης και ουσιαστικής υποστήριξης του αγροτικού τομέα, είναι παραπάνω από εμφανής. Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα αλληλεπίδρασης μεταξύ εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης και συμβάλλει ενεργά στην πρόοδο της αγροτικής κοινότητας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Για την ιστορία της Σχολής μίλησε και ο κ. Θεόδωρος Ράπτης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Βελιωτών και δημοτικός σύμβουλος δήμου Βέλου - Βόχας. Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Γεωργικής Σχολής και του τόπου μας εν γένει.

Θυμίζοντάς μας ότι στην θέση που βρίσκεται σήμερα η Γεωργική Σχολή θεμελιώθηκε το 1920 το πρώτο δημοτικό σχολείο του Βέλου, ντοκουμέντο που είχε αναδειχθεί σε παλαιότερη εκδήλωση του Συλλόγου (Η Ιστορία του Δημοτικού Σχολείου Βέλου από την Απελευθέρωση έως το 1940). Το σχολείο αυτό δεν υφίσταται πλέον καθώς κρίθηκε ακατάλληλο μετά το σεισμό του 1928, όμως το φιλοπρόοδο Βέλο δεν συνηθίζει να εγκαταλείπει, όπως άλλωστε μαρτυρούν τα γεγονότα.

Σχολείο στην περιοχή ΑΧΕΠΑ (περίπου 1935)

Με τη ζεστή του φωνή, μίλησε για σημαντικά πρόσωπα που συνέβαλαν στην ίδρυση και την ανάπτυξη της Γεωργικής Σχολής.

Η πορεία της Σχολής δυστυχώς δεν ήταν πάντα εύκολη. Ο Εθνικός Διχασμός και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος άφησαν τα σημάδια τους, φέρνοντας δυσκολίες και προκλήσεις. Παρά τις αντιξοότητες, η Γεωργική Σχολή κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί. Σήμερα, 90 χρόνια μετά την ίδρυσή της στέκει αγέρωχη, προσφέροντας ποιοτική εκπαίδευση στις νέες γενιές.

Ο κ. Θεόδωρος Ράπτης χαιρέτησε την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη διατήρηση και την αναβάθμιση της Σχολής. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της εκπαίδευσης ως βασικό πυλώνα για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Με αυτόν τον εορταστικό τρόπο αναδείχθηκε η ενδιαφέρουσα ιστορία και η πολύτιμη συμβολή της Γεωργικής Σχολής Βέλου ΑΧΕΠΑ στην τοπική κοινωνία, ενώ συνάμα υμνήθηκαν όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση, την ανάπτυξη και την ακμή της.
Μητροπολίτης Δαμασκηνός
(Εξώφυλλο του Time Magazine της 1.10.1945 - Άρθρο εδώ)

Όπως, ο τότε Μητροπολίτη Κορινθίας Δαμασκηνός, ο Ιεράρχης που ανέστησε την Κόρινθο μετά το σεισμό του 1928.

«Όρθιος εστάθη επάνω από τα ερείπια», αναφέρουν τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, και απτόητος, συμπαραστέκεται, καθοδηγεί και εμψυχώνει το έντρομο πλήθος, λειτουργώντας ανάμεσα στα ερείπια και μέσα στις σκηνές των ανθρώπων, αγιάζοντας τις ψυχές τους, σκορπώντας δύναμη και κουράγιο.» Ο ίδιος οργανώνει τον κόσμο που στήνει σκηνές και χτίζει παραπήγματα, οργανώνει συσσίτια, μοιράζει ρούχα και ζητά από το κράτος και από άλλους φορείς βοήθεια. Ο ίδιος μεταβαίνει στην Αμερική όπου καταφέρνει να συγκεντρώσει υψηλά ποσά από τους ομογενείς. Και με την επιστροφή του στην Κόρινθο, οργανώνει τις απαιτούμενες ενέργειες ανοικοδόμησης της Κορινθίας, μέσω του Αυτόνομου Οργανισμού Σεισμοπαθών Κορίνθου (ΑΟΣΚ) στον οποίο προεδρεύει.

Όπως, ο φιλόπατρις Κορίνθιος Γεώργιος Φίλης με καταγωγή από την Στιμάγκα Κορινθίας. Μαζί με πολλούς συντοπίτες του, αναχώρησε το 1903 για την Αμερική. Όμως η αγάπη του για την πατρίδα παρέμεινε άσβεστη. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της, διατελώντας αντιπρόεδρος της οργάνωσης την περίοδο 1927-28 ενώ ανέλαβε και την προεδρία της την περίοδο του 1930-1931. Οργάνωσε την πρώτη εκδρομή της ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα, η οποία και αποτέλεσε την αρχή μιας ιδιαίτερης σχέσης της οργάνωσης με την μητέρα πατρίδα. Ανέλαβε τη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανορθώσεως Κορίνθου και διοργάνωσε εράνους για ρουχισμό αλλά και για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών για άμεση αποστολή στην περιοχή της Κορινθίας.

Γεώργιος Φίλης 
(Δημοσίευση της κας Ελευθερίας Δαλέζιου εδώ)
Όπως, τα μέλη της επιτροπής σεισμοπαθών Βέλου, Αλέξανδρος Οικονομόπουλος, Μιχαήλ Μανάρας, Ιωάννης Παπακυριάκος και Τρύφωνας Ράπτης, οι οποίοι με πρωτοβουλίες τους και εκπροσωπούμενοι στο ΔΣ του ΑΟΣΚ από τον τελευταίο, ενήργησαν προκειμένου να ανακουφίσουν αρχικά τους πονεμένους συγχωριανούς μας και επέτυχαν τη δημιουργία της Γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑ στο Βέλο.

Όπως, τους Έλληνες της ξενιτιάς, εν προκειμένω τους Έλληνες της  ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑΝΣ. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι όλοι τους ήταν μετανάστες, θύματα της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα την περίοδο που μετανάστευσε και ο Γεώργιος Φίλης. Οι περισσότεροι αγρότες που βίωναν την κρίση της σταφίδας και αναγκάζονταν ακόμα και να υποθηκεύσουν τα κτήματά τους για να πληρώσουν το εισιτήριο για ένα καλύτερο μέλλον. Όμως η αγάπη τους για την πατρίδα δεν ξεχάστηκε και δίχως δεύτερη σκέψη συνέδραμαν τους ζητήθηκε (και συνεχίζουν συνδράμουν με κάθε τρόπο), στηρίζοντας ουσιαστικά τον Ελληνισμό.

Αλλά και έντονες μνήμες ήρθαν στο νου όσων «έζησαν» την Σχολή, μνήμες τις οποίες μοιράστηκαν με τους λοιπούς παρευρισκόμενους. Όπως του Βελιώτη κ. Παναγιώτη (Τάκη) Πανόπουλου, ο οποίος επισκεπτόμενος την έκθεση μαζί με τη σύζυγό του και Βουλευτή Κορινθίας κ. Μαρία Ελένη (Μαριλένα) Δημητρίου Σούκουλη – Βιλιάλη, μας αφηγήθηκε τις παιδικές αναμνήσεις του ως «μαθητής της ΑΧΕΠΑ», όταν μετά τον σεισμό των Αλκυονίδων του 1981, η Γεωπονική Σχολή λειτούργησε προσωρινά ως σχολική μονάδα.

Η ιστορία της Γεωργικής Σχολής Βέλου ΑΧΕΠΑ αποτελεί μια ιστορία τόλμης, αφοσίωσης και προσφοράς και όλοι ευχόμαστε να μας εμπνέει "εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων".


Απόφαση της Κοινότητας Βέλλου για την ονοματοδοσία της Οδού ΑΧΕΠΑ,
τιμές στον Μητροπολίτη Δαμασκηνό, τον Γεώργιο Φίλη και το Σωματείο ΑΧΕΠΑ
(
Η σφραγίδα της Κοινότητας Βέλλου με την Αγία Μαρίνα. Μετά το 1946 αντικαταστάθηκε με το εθνόσημο και την κορώνα)

Σχετικό δημοσίευμα της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας
"ΣΙΚΥΩΝ"
(αρ. φύλλου 264)

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο από την εκδήλωση, στο κανάλι μας στο YouTube.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Βελιωτών για την ενημερωτική ημερίδα "Πανελλήνιες & άγχος. Ο ρόλος των γονέων"

Η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, αποτελεί βασικό σκοπό του Συλλόγου Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα», βάσει του Καταστατικού του. Αναγνωρίζοντας την ευημερία των συμπολιτών μας ως προαπαιτουμενό, ο Σύλλογος αποφάσισε να προχωρήσει σε δράσεις με έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.

Από κοινού λοιπόν με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Βέλου, διοργάνωσε την ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: "Πανελλήνιες και Άγχος. Ο Ρόλος των Γονέων", μια κίνηση που έχαιρε της θερμής ανταπόκρισης όλων όσων παρευρέθηκαν στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου Βέλου, το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.

Εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Βελιωτών, ο κ. Νικόλαος Κούτουλας, καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους και ευχαρίστησε τον Δήμο Βέλου – Βόχας αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Βέλου για την ευγενική παραχώρηση της πάντα φιλόξενης αίθουσας. Τόνισε τη σπουδαιότητα της υποστήριξης που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά τους στην κρίσιμη περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων και κάλεσε την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Βέλου – Βόχας κα. Ελευθερία Παπαλέκα αλλά και την Διευθύντρια Γενικού Λυκείου Βέλου κα. Αικατερίνη Λούτα για μια σύντομη τοποθέτηση επί του θέματος.

Η κα. Ελευθερία Παπαλέκα αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία ως μητέρα δύο παιδιών που διανύουν την εφηβεία αλλά και το στρες που βίωνε η ίδια ως μαθήτρια και μετέπειτα ως φοιτήτρια. Συνεχάρη τους Συλλόγους για την ενημερωτική δράση και ευχήθηκε σε γονείς και μαθητές, Καλή Επιτυχία.

Η κα. Αικατερίνη Λούτα συνεχάρη τους Συλλόγους για την πρωτοβουλία και ευχαρίστησε τόσο την κα. Αναστασία Πολίτου για την αυθόρμητη συμμετοχή σε αυτή τη προσπάθεια ενημέρωσης, όσο και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Βέλου για τις συνεχής ενέργειες έμπρακτης υποστήριξης του Γενικό Λύκειο Βέλου. Κλείνοντας ευχήθηκε με τη σειρά της ολόψυχα, Καλή Επιτυχία στους μαθητές.

Η ψυχολόγος κα. Αναστασία Πολίτου
στην ενημερωτική ημερίδα "Πανελλήνιες & άγχος. Ο ρόλος των γονέων"
Την σκυτάλη πήρε η ψυχολόγος και κεντρική ομιλήτρια κα. Αναστασία Πολίτου. Με εμπειρία στην υποστήριξη αστυνομικών και οικογενειών τους, μίλησε εθελοντικά σε γονείς και κηδεμόνες στο Βέλο για την εφηβεία, τις πανελλαδικές εξετάσεις και τον γονεϊκό ρόλο.

Εστίασε στην κρίσιμη περίοδο της εφηβείας, φέρνοντας στο προσκήνιο τις ψυχοσωματικές αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά, επηρεάζοντας σημαντικά τις σχέσεις με τους γονείς. Αναγνωρίστηκαν οι προκλήσεις που φέρνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις, τόσο για τους μαθητές όσο και για τις οικογένειες, τονίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη, κατανόηση και υγιή διαχείριση του άγχους.

Υπογράμμισε τη σημασία ενός υποστηρικτικού, ρεαλιστικού και ενθαρρυντικού γονεϊκού ρόλου, ο οποίος εστιάζει στην ψυχική ευεξία και την αυτονομία του παιδιού. Προτάθηκαν στρατηγικές για την αντιμετώπιση του άγχους των εξετάσεων, όπως η αναγνώριση και η κατανόηση του, η υιοθέτηση υγιών τεχνικών χαλάρωσης και η εφαρμογή αποτελεσματικών μελετητικών προγραμμάτων.

Σημαντικό στοιχείο της ομιλίας ήταν η έμφαση στη συνεργασία. Γονείς, παιδιά και "σημαντικοί άλλοι" καλούνται να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εφηβείας και των πανελλαδικών εξετάσεων, ενισχύοντας παράλληλα τη σχέση τους.

Συνοψίζοντας, η κα. Πολίτου Αναστασία προσέγγισε ολιστικά το ζήτημα του άγχους των Πανελληνίων Εξετάσεων, προσφέροντας παράλληλα τρόπους προσέγγισης και γενικότερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή του. Η κατανόηση, η υποστήριξη και η ανοιχτή επικοινωνία αποτελούν θεμελιώδεις αρετές για την ενίσχυση της σχέσης γονέα-παιδιού και την επιτυχή διαχείριση αυτών των κρίσιμων περιόδων.

Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστούμε θερμά την κα. Αναστασία Πολίτου για την εθελοντική προσφορά της, η οποία αποτέλεσε ακτινοβολία γνώσης και υποστήριξης για γονείς και κηδεμόνες.

Η άψογη παρουσίαση, η βαθιά γνώση της επιστήμης της και η ειλικρινής αφοσίωσή της στο θέμα, άφησαν άριστες εντυπώσεις στο κοινό. Η ενεργή συμμετοχή της στη συζήτηση που ακολούθησε, η υπομονή και η ενσυναίσθηση που επέδειξε στις ερωτήσεις και τις ανησυχίες των γονέων, δημιούργησαν ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.

Κλείνοντας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σύλλογος Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα» και τα μέλη του, ευχόμαστε σε μαθητές και γονείς, Καλή Επιτυχία στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Πατήστε εδώ για να παρακολουθήσετε το βίντεο από την εκδήλωση, στο κανάλι μας στο YouTube.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Βελιωτών για την επετειακή εκδήλωση "90 χρόνια Γεωργική Σχολή ΑΧΕΠΑ"

ΦΕΚ Ίδρυσης της Γεωργικής Σχολής Βέλου (ΑΧΕΠΑ)
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα 90 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς και ακμάζουσας δραστηριότητας της Γεωργικής Σχολής Βέλου ΑΧΕΠΑ.

Στο πλαίσιο επετειακής εκδήλωσης, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το ιστορικό κτηριακό συγκρότημα, τιμώντας την πλούσια ιστορία και την πολύτιμη συμβολή της σχολής στην τοπική κοινωνία.

Επίσημοι προσκεκλημένοι, απόφοιτοι, μαθητές, γονείς και κάτοικοι της περιοχής, γέμισαν τον χώρο με την παρουσία τους, ενώ η έκθεση, οι ομιλίες και οι ταινίες μικρού μήκους έφεραν στο προσκήνιο ιστορίες και μνήμες.

Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος δήμου Βέλου – Βόχας, κ. Αθανάσιος Μανάβης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικού Προγραμματισμού. κ. Χρήστος Αγγελόπουλος, η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελευθερία Παπαλέκα, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βέλου Βόχας καθώς επίσης, ο Διευθυντής Αγροτικής Κατάρτισης, κ. Παναγιώτης Παπαβασιλείου, ο πρώην γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με την Νέα Αριστερά στο Νομό Κορινθίας κ. Χαράλαμπος Κασίμης και ο πρώην δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει κατά το παρελθόν Διευθυντής της Γεωργικής Σχολής ΑΧΕΠΑ Βέλου.

Την έκθεση επισκέφθηκε η Βουλευτής Κορινθίας κ. Μαρία Ελένη (Μαριλένα) Σούκουλη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Παναγιώτη (Τάκη) Πανόπουλο με καταγωγή από το Βέλο.

Θερμούς χαιρετισμούς απέστειλαν, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Βουλευτής Κορινθίας, κ. Χρίστος Δήμας και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτρης Πτωχός.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βελιωτών Νικόλαος Κούτουλας καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ενώ η Προϊσταμένη του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Βέλου ΑΧΕΠΑ κ. Αλεξία Παναγιώτου παρουσίασε την ιστορία και το σημαντικό ρόλο της σχολής στην εκπαίδευση νέων αγροτών, στην έρευνα και στην καινοτομία.

Ο Δήμαρχος Βέλου – Βόχας κ. Αθανάσιος Μανάβης εξέφρασε τον θαυμασμό του για την πλούσια ιστορία και τις σύγχρονες δράσεις της σχολής, αναγνωρίζοντας τον ρόλο της στην εκπαίδευση των αγροτών και την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Βελιωτών και δημοτικός σύμβουλος δήμου Βέλου - Βόχας κ. Θεόδωρος Ράπτης ανέδειξε άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Γεωργικής Σχολής και του τόπου μας, ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βελιωτών Νικόλαος Κούτουλας, στην αποφώνησή του, ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην δημιουργία της έκθεσης και τόνισε τη σημασία της διατήρησης του χώρου ως τόπου έκφρασης και δημιουργίας.

Ενθύμιον της εν Βέλλω εκδρομής της Αχέπα, 17-4-1937 (Αρχείο Νικολοπούλου Βασιλικής)
με την μνημειακή πλάκα να βρίσκεται μέχρι και σήμερα στη ίδια θέση.

Η 90χρονη ιστορία της Γεωργικής Σχολής Βέλου ΑΧΕΠΑ αποτελεί μια ιστορία τόλμης, αφοσίωσης και προσφοράς, υμνώντας όσους συνέβαλαν στην ίδρυση, την ανάπτυξη και την ακμή της.

Συνεχίζει να αποτελεί πυλώνα εκπαίδευσης και υποστήριξης για τους αγρότες της περιοχής, υπηρετώντας με αφοσίωση την αγροτική κοινότητα και το περιβάλλον.

Ακολούθησε συζήτηση στον προαύλιο χώρο, σε ευχάριστο και οικείο κλίμα, με την υπόσχεση για μελλοντικές δράσεις.



Επεισόδιο της εκπομπής "Σαν Σήμερα τον 20ο αιώνα", απόσπασμα του οποίου προβλήθηκε στην εκδήλωση:
Σαν Σήμερα, την 10η Απριλίου του 1929, οι ΑΧΕΠΑΝΣ επισκέπτονται την Ελλάδα με αφορμή την επικείμενη γιορτή του Πάσχα και αντιπροσωπεία τους παραδίδει στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, το ποσό των 3 εκατ. δραχμών για την ίδρυση Πρότυπης Γεωπονικής Σχολής στην Κόρινθο όπου είχε πληγεί από ισχυρό σεισμό.




Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Πανελλήνιες & άγχος. Ο ρόλος των γονέων

 

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν ορόσημο στη ζωή των μαθητών, φέρνοντας έντονο άγχος τόσο στους ίδιους όσο και στους γονείς τους. 

Και καθώς οι γονείς αποτελούν θεμέλιο λίθο για την ψυχολογική ισορροπία των παιδιών τους, η έλλειψη σωστής ενημέρωσης μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς από πλευράς τους, με αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία και την απόδοση των παιδιών τους.

Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Βέλου διοργανώνουν την ενημερωτική ημερίδα με τίτλο: 

"Πανελλήνιες και Άγχος. Ο ρόλος των γονέων". 

Ομιλήτρια θα είναι η ψυχολόγος κα. Πολίτου Αναστασία, η οποία και θα στοχεύσει στην ενδυνάμωση των γονέων και στην ενημέρωσή τους σχετικά με την αντιμετώπιση του άγχους των παιδιών τους, θωρακίζοντας με αυτό τον τρόπο ψυχολογικά, γονείς και μαθητές για την κρίσιμη περίοδο των εξετάσεων.

Για εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν, σας γνωρίζουμε ότι η ενημερωτική ημερίδα θα βιντεοσκοπηθεί και θα αναρτηθεί άμεσα στο κανάλι του Συλλόγου στο Youtube.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

90 χρόνια Γεωργική Σχολή ΑΧΕΠΑ


Ο Σύλλογος Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα" 
και το Πρακτικό Γεωργικό Σχολείο Βέλου
έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην επετειακή εκδήλωση 

"90 χρόνια Γεωργική Σχολή ΑΧΕΠΑ"

το Σάββατο 11/5 ώρα 18:00 (Ομιλίες - Έκθεση)
& τη Κυριακή 12/5 και ώρα 11:00 (Έκθεση - Διάλογος)
στην Γεωργική Σχολή ΑΧΕΠΑ
(Αγίας Τριάδος 116, Βέλο)

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.