Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Γιώργος Γκολφίνος (Giorgos Golfinos)

Γεώργιος Γκολφίνος
«Από την αρχή της καριέρας μου με ενδιαφέρει ένας γεωγραφικός χώρος, δηλαδή η πατρίδα μου, η Κορινθία. Οι άνθρωποι, το τοπίο, το σχέδιο, το χρώμα, το φως όπως διαμορφώνεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν με ενδιαφέρει η ιδέα για την ιδέα. Η εντοπιότητα είναι αυτή η οποία διακρίνεται στο έργο μου. Καθορίζω και στιγματίζω κάποιο χώρο. Δίνω ιδιαίτερη προσοχή στην ιθαγένεια. Σήμερα η ιθαγένειά μας είναι ό,τι σπουδαιότερο έχουμε. Δεν αναφέρομαι βέβαια στην επιστροφή στις ρίζες αλλά στην ταυτότητά μας και έτσι δημιουργώ. Δεν δημιουργώ μέσα από μια διαδικασία αναφομοίωτων ξένων ετεροχρονισμένων πραγμάτων που έρχονται στην Ελλάδα και ακολουθούμε μια μόδα. Εμένα με ενδιαφέρει η δική μου εντοπιότητα». (Γιώργος Γκολφίνος, απόσπασμα συνέντευξής του στην Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", έτος 1998)

Πριν από ακριβώς 8 χρόνια, έφυγε από την ζωή σε ηλικία 67 ετών, ο συγχωριανός μας Γεώργιος Γκολφίνος. Με το παρόν άρθρο, ο Σύλλογος Βελιωτών "Η Αγία Μαρίνα" θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του μεγάλου ζωγράφου, ο οποίος με τα έργα του συνεχίζει ακόμα και σήμερα να κάνει τον τόπο μας γνωστό σε όλο τον κόσμο!



Κείμενο-Επιμέλεια: Νικόλαος Π. Κούτουλας

Ο Γεώργιος Γκολφίνος γεννήθηκε στο χωριό μας, το Βέλο Κορινθίας, το 1948. Σπούδασε γραφικές τέχνες στο Κέντρο Τεχνολογικών Εφαρμογών και στη συνέχεια ζωγραφική με τον Γ. Μόραλη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (1975-1980).

Γκολφίνος: Ψυχής Ιατρείον
(Δημοτικό Μέγαρο Κορίνθου, έτος 1995) 
Από το 1981 έως το 1984 ήταν υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, έχοντας διακριθεί με 2 βραβεία και 5 επαίνους. Με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Εθνική Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου με τον J. Lagrange και τον L. Cremonini, ενώ παράλληλα παρακολούθησε και μαθήματα τεχνολογίας υλικών με τον A. Pingas. 

Από το 1978 συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, παρουσιάζοντας παράλληλα το έργο του και σε 20 ατομικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα, το 1984 εκπροσωπώντας την Ελλάδα με τον Γ. Μήλιο στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ζωγραφικής στο Cagnes-sur-Mer της Γαλλικής Ριβιέρας, αποσπά έπαινο!

Αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι έργα του καλλιτέχνη συνεχίζουν να λαμβάνουν θέση σε εκθέσεις που διοργανώνονται μέχρι και σήμερα ανά την Ελλάδα, καταδεικνύοντας "ότι ακόμη και μπροστά στο αμετάκλητο του θανάτου υπάρχει μια εξαίρεση, καθώς τα έργα τέχνης συνεχίζουν τη δική τους πορεία αθανασίας μέσα στο χρόνο, λειτουργώντας ως τεκμήρια μιας παρουσίας που δεν πέρασε απαρατήρητη, ανασύροντας μνήμες και δημιουργώντας παρακαταθήκες για τους επόμενους." (Απόσπασμα από το Δελτίο Τύπου της έκθεσης ζωγραφικής με τίτλο "ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ". Μουσείο Φρυσίρα, έτος 2016) 

Το σύνολο των 116 έργων του, αποτελούμενο από 21 σχέδια, 2 ελαιογραφίες, 31 ακρυλικά χρώματα και 62 μικτής τεχνικής, βρίσκεται σε μουσεία αλλά και συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Βέλου, Αθήνας και Θεσσαλονίκης καθώς από το 1998 ήταν καθηγητής ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, διατελώντας και πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών κατά το χρονικό διάστημα 2005-2007.

Αυτός ο σπουδαίος ζωγράφος, ο οποίος κατέκτησε περίοπτη θέση στο διεθνές στερέωμα της σύγχρονης ζωγραφικής τέχνης, δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, καθώς οι μνήμες που τον γέμισαν αποτελούσαν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. 

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα συνέντευξής του στην Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", έτος 2000:

"Και οι μνήμες που φέρει ο Γιώργος Γκολφίνος από τον κόσμο της παιδικής του ηλικίας. Όπως εκείνα τα χρυσάνθεμα που γέμιζαν κάθε Φθινόπωρο την αυλή του σπιτιού του στο Βέλο με ένα «ιδιότυπο κίτρινο που υπάρχει μόνο στην περιοχή της Κορινθίας». Στον γενέθλιο τόπο του μας οδηγεί ο ζωγράφος και στο νέο κύκλο έργων του που παρουσιάζεται από την Τρίτη στον «Αστρολάβο Δεξαμενή» με τίτλο «Ο Κήπος των χρωμάτων». «Ο τίτλος έχει διπλή σημασία» σχολιάζει ο καλλιτέχνης μιλώντας στο «Βήμα». «Η μία είναι ο γεωγραφικός μου χώρος, η ιδιαίτερη πατρίδα μου. Είναι οι άνθρωποι, το τοπίο, η μνήμη. Η άλλη είναι το σχέδιο, το χρώμα, το φως, έτσι όπως μεταμορφώνεται σε αυτόν τον τόπο. Δεν δημιουργώ ποτέ μέσα από μία διαδικασία αναφομοίωτων, ξένων ή ετεροχρονισμένων πραγμάτων. Με ενδιαφέρει η εντοπιότητά μου, η ταυτότητά μου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επεξεργάζομαι τη ζωγραφική μου με τους κανόνες της παράδοσης, ούτε από την άλλη ότι τους απαρνούμαι. Θα μπορούσα να πω πως κάνω ένα βήμα πίσω και δύο μπροστά. Γιατί η προς τα πίσω στροφή ενεργοποιεί εκείνες τις διαχρονικές αισθητικές αξίες στις οποίες δίνω μεγάλη σημασία»".

Κορινθιακός, 2012 (56x76, ακρυλικά σε χαρτί fabriano, πανί και ξύλο)

Το έργο του Γιώργου Γκολφίνου και η Κορινθία αποτελούν έννοιες ταυτόσημες καθώς η ζωγραφική του είναι συνυφασμένη με αυτήν:

"Στα πρώιμα έργα του ενσωματώνει στη χειρονομιακή χρωματική σύνθεση εικονογραφικά αντικείμενα από το εξωτερικό περιβάλλον, τα οποία συνιστούν τη δομή και την οργάνωση της αφηρημένης ζωγραφικής εικόνας. Στη συνέχεια περνά στην ενσωμάτωση στη ζωγραφική των ίδιων των φυσικών στοιχείων από το φυσικό περιβάλλον από το οποίο προήλθαν οι ζωγραφικές εικόνες, όπως το χώμα, η άμμος, τα κλαδιά των δέντρων, τα βότσαλα από τα ποτάμια της περιοχής που γεννήθηκε, δημιουργώντας πίνακες-αντικείμενα με ιδιαίτερη σχεδιαστική και χρωματική λεπτομέρεια.(Απόσπασμα από την Ψηφιακή Πλατφόρμα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης),

Ως ελάχιστη αναγνώριση στο πρόσωπο και στο έργο του καλλιτέχνη, στο Δημοτικό Συμβούλιο Βέλου - Βόχας που έλαβε χώρα την 30η Οκτωβρίου 2017, εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η εισήγηση του δημάρχου Αννίβα Παπακυριάκου για μετονομασία της οδού που διέρχεται έμπροσθεν της οικίας του, από Ανδρέα Μιαούλη σε οδό ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤ. ΓΚΟΛΦΙΝΟΥ.

Οικία στο Βέλο στην οποία ο ιδιοκτήτης της διατηρεί τη νέα αλλά και τη παλιά ονομασία της οδού

Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015, "ο συνεπής ζωγράφος της εντοπιότητας" όπως εύστοχα τιτλοφορείται σε άρθρο της Εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", επέστρεψε για να αναπαυθεί για πάντα στη γενέθλια γη του.

Αναφορές εντός Κειμένου - Πηγές:
  1. THEOREMA art gallery
  2. Ερευνητικό Κέντρο Πιστοποίησης, Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης "ΝΙΚΙΑΣ"
  3. ΤΟ ΒΗΜΑ Online
  4. Ψηφιακή Πλατφόρμα Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
  5. ΤΑ ΝΕΑ Online




Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Δελτίο Τύπου Γενικής Συνέλευσης και Αρχαιρεσιών Συλλόγου

Το Σάββατο 11 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. στο Βέλο, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Βελιωτών ''Η Αγία Μαρίνα''.

Λαβών τον λόγο ο Πρόεδρος κος Κούτουλας Π. Νικόλαος, απηύθυνε θερμό χαιρετισμό στα παρευρισκόμενα μέλη και αναφέρθηκε στα διοικητικά πεπραγμένα του Συλλόγου με κυριότερο, την Έκδοση Βιβλίου του Συλλόγου με τίτλο: «ο Ναός της Αγίας Μαρίνας στο Βέλο Κορινθίας, Ερνέστος Τσίλλερ 1888», το οποίο και αποτελεί την πρώτη συνολική καταγραφή της ιστορίας του εν λόγω θρησκευτικού μνημείου.

Αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του εν λόγω συγγράμματος πραγματοποιήθηκαν εν μέσω περιόδου εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, η παραπάνω προσπάθεια αποκτά επιπλέον βαρύτητα.


Εν συνεχεία ακολούθησε ο Οικονομικός Απολογισμός του 2022, ο προϋπολογισμός του 2023 και η Έκθεση του Εποπτικού Συμβουλίου.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου δια την εκλογή νέου Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου. Τα νεοεκλεγέντα μέλη συνήλθαν σε συνεδρίαση και μετά από διαλογική συζήτηση και από αντίστοιχη αποδοχή εκ μέρους των προταθέντων προέκυψαν:

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος:              Κούτουλας Νικόλαος

Αντιπρόεδρος:       Αθανασούλη Αικατερίνη

Γραμματέας:          Βασιλοπούλου Ροδούλα

Ταμίας:                   Χρυσικόπουλος Ιωάννης

Μέλη:                      Ράπτης Θεόδωρος

                                Ροβήλος Ανδρέας

                                Ράπτη Φωτεινή

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μέλη:                      Χρυσικόπουλος Ευάγγελος

                                Μασούρη Αλεξάνδρα

                                Νικολοπούλου Βασιλική

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:                Χρυσικόπουλος Ιωάννης

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:            Αθανασούλης Αικατερίνη  

ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:     Ροβήλος Ανδρέας


Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν ενεργά στην εκλογική διαδικασία, εφορευτική επιτροπή, υποψηφίους και όσους προσήλθαν για να ψηφίσουν.

Ευχόμαστε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο καλή επιτυχία στο έργο του και μια δημιουργική θητεία.