Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Βελιωτών για "Τα παραδοσιακά προζυμένια κουλούρια της Κορινθίας"

Ανακοίνωση Δράσης
Με ιδιαίτερη χαρά, ο Σύλλογος Βελιωτών «Η Αγία Μαρίνα» ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση του πολιτιστικού δρώμενου με τίτλο: «Τα παραδοσιακά προζυμένια κουλούρια της Κορινθίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Βέλου – Βόχας στον χώρο του ΚΑΠΗ Βέλου που μας παραχωρήθηκε ευγενικά.

Στόχος μας ήταν να αναβιώσουμε και να γιορτάσουμε αυτό το σημαντικό στοιχείο της γαστρονομικής μας κληρονομιάς, παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά των προζυμένιων κουλουριών που τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας, μα κυρίως, αναδεικνύοντας τους λόγους που η παρασκευή του εν λόγω εδέσματος αποτελούσε κοινωνική δραστηριότητα που ενίσχυε τους δεσμούς της κοινότητας.

Τα προζυμένια κουλούρια, αν και λιγότερο γνωστά από τα κουλούρια με μαγιά, έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην πασχαλινή παράδοση της Κορινθίας. Αν και συχνά συγχέονται με τα ουζοκούλουρα, παρότι διαφέρουν σημαντικά, αποτελούν παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με μακρά ιστορία και πολλές παραλλαγές. 

Σε πολλά χωριά της Ελλάδας, οι νοικοκυρές φτιάχνουν νηστίσιμα προζυμένια κουλούρια, τα οποία καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Το γεγονός ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κουλούρια με μαγιά, τα καθιστά επίσης πρακτική επιλογή ειδικά κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πολλές.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν την παραδοσιακή συνταγή, να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία παρασκευής. Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις, εμπειρίες αλλά και πολλές ιστορίες από το παρελθόν που σχετίζονταν με την παραδοσιακή αυτή λιχουδιά.  

Στην εξέλιξη του δρώμενου, έγινε αντιληπτό ότι η επιτυχία των προζυμένιων κουλουριών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή συνοχή του προζυμιού με την υπόλοιπη ζύμη.

Τα παλιά χρόνια, όταν δεν υπήρχαν τα σύγχρονα μέσα, οι γυναίκες της γειτονιάς συχνά επέλεγαν να συνεργαστούν προκειμένου να μοιραστεί η επίπονη προσπάθεια που απαιτούσε το ζύμωμα, ανταλλάσσοντας παράλληλα συνταγές και τεχνικές. 

Στην κοπιώδη αυτή διαδικασία που προϋπέθετε δύναμη και υπομονή, συχνά βοηθούσαν και οι άνδρες, ειδικά όταν επρόκειτο για μεγάλες ποσότητες ζύμης. Βέβαια, πολλοί ήταν αυτοί που μετά από μια εξαντλητική μέρα στα κτήματα έβρισκαν ευφάνταστους τρόπους για να αποφύγουν την αγγαρεία, όπως να περιδέσουν το χέρι τους προφασιζόμενοι κάποιο τραυματισμό στις αγροτικές δουλειές.  

Η συλλογική αυτή προσπάθεια, έφερνε κοντά την κοινότητα κατά την περίοδο της Σαρακοστής, προσφέροντας μια ευκαιρία για κοινή δημιουργία και γιορτή, θεμελιώνοντας ένα αίσθημα συνεργασίας και ενότητας. 

Σήμερα, η παραπάνω διαδικασία έχει υποκατασταθεί από τους κυλίνδρους ζύμης, οι οποίοι εξασφαλίζουν την ομοιόμορφη διαμόρφωση της ζύμης και την τέλεια συνοχή κάθε φορά.

Η συνταγή που εκτελέστηκε ήταν από την κ. Ντίνα Ρέβη, όπως την έφτιαχνε από τα παιδικά της χρόνια μέχρι και σήμερα, ενώ ο κ. Βαγγέλης Κοντούρης συνέδραμε αφιλοκερδώς στο κυλίνδρισμα της ζύμης, με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτει το αρτοπαρασκευαστήριό του στο Βέλο (εδώ). 


Τα κουλούρια μοιράστηκαν μεταξύ των κυριών για να ψηθούν στους φούρνους τους και να συμπεριληφθούν στις νηστίσιμες προμήθειες της εκδρομής του Συλλόγου στο Μυστρά, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 28/3 για τους Δ' Χαιρετισμούς. 

Η αναβίωση της παραδοσιακής συνταγής των προζυμένιων κουλουριών της Κορινθίας, αποτέλεσε μια σημαντική πολιτιστική δράση για τη διατήρηση και την προώθηση της γαστρονομικής μας κληρονομιάς και ο Σύλλογος Βελιωτών, επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν την προσπάθεια αυτή.



Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025

Τα παραδοσιακά προζυμένια κουλούρια της Κορινθίας

Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε την πολιτιστική δράση «Τα παραδοσιακά προζυμένια κουλούρια της Κορινθίας», με στόχο να αναβιώσουμε και να γιορτάσουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.

Τα προζυμένια κουλούρια, αν και ίσως λιγότερο γνωστά από τα κουλούρια με μαγιά, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην πασχαλινή παράδοση, ιδιαίτερα στην Κορινθία, όπου συνδέονται, και πολλές φορές συγχέονται, με τα γνωστά ουζοκούλουρα.

Αποτελούν παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με πλούσια ιστορία και πλήθος παραλλαγών. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά σε χωριά, οι νοικοκυρές παρασκευάζουν νηστίσιμα προζυμένια κουλούρια, τα οποία καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας.

Εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας, καθώς δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κουλούρια με μαγιά, γεγονός που τα καθιστά επίσης πρακτική επιλογή για την περίοδο του Πάσχα, όταν οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πολλές.

Συνεχίζοντας της πολιτιστικές δράσεις αναφορικά με τα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής, με την εν λόγω δράση επιθυμούμε να αναβιώσουμε την παραδοσιακή συνταγή των προζυμένιων κουλουριών της Κορινθίας.


Παρασκευή 7 Μαρτίου 2025

Η Κυρά Σαρακοστή στο Βέλο Κορινθίας

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα παλιό ελληνικό έθιμο που σχετίζεται με την περίοδο της Σαρακοστής, δηλαδή τις ημέρες νηστείας πριν από το Πάσχα.

Συνήθως, η Κυρά Σαρακοστή απεικονίζεται ως μια ζυμαρένια φιγούρα γυναίκας με 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής, τα σταυρωμένα χέρια συμβολίζουν την προσευχή ενώ η απουσία στόματος συμβολίζει τη νηστεία και την αποχή από το κουτσομπολιό.

Η Κυρά Σαρακοστή λειτουργεί ως ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για να μετρούνται οι εβδομάδες της νηστείας. Κάθε Σάββατο, αφαιρείται ένα πόδι, μέχρι να μείνει μόνο ένα την Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι ένα έθιμο που συμβολίζει την περίοδο νηστείας και προετοιμασίας για το Πάσχα, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα διασκεδαστικό τρόπο για τα παιδιά να μαθαίνουν για τις παραδόσεις.