Με ιδιαίτερη χαρά σας παρουσιάζουμε την πολιτιστική δράση «Τα παραδοσιακά προζυμένια κουλούρια της Κορινθίας», με στόχο να αναβιώσουμε και να γιορτάσουμε αυτό το σημαντικό κομμάτι της γαστρονομικής μας κληρονομιάς.
Τα προζυμένια κουλούρια, αν και ίσως λιγότερο γνωστά από τα κουλούρια με μαγιά, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην πασχαλινή παράδοση, ιδιαίτερα στην Κορινθία, όπου συνδέονται, και πολλές φορές συγχέονται, με τα γνωστά ουζοκούλουρα.
Αποτελούν παραδοσιακή ελληνική λιχουδιά με πλούσια ιστορία και πλήθος παραλλαγών. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ειδικά σε χωριά, οι νοικοκυρές παρασκευάζουν νηστίσιμα προζυμένια κουλούρια, τα οποία καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας της Μεγάλης Εβδομάδας.
Εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας, καθώς δεν περιέχουν ζωικά προϊόντα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα κουλούρια με μαγιά, γεγονός που τα καθιστά επίσης πρακτική επιλογή για την περίοδο του Πάσχα, όταν οι προετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι είναι πολλές.
Συνεχίζοντας της πολιτιστικές δράσεις αναφορικά με τα ήθη και έθιμα της Σαρακοστής, με την εν λόγω δράση επιθυμούμε να αναβιώσουμε την παραδοσιακή συνταγή των προζυμένιων κουλουριών της Κορινθίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου